Södra bruket

Cykelsemester på Öland

Dags att åka på semester och denna gång föll turen på den underbara ön Öland. Öland är unik i sitt slag som en svensk ö då den erbjuder en helt annorlunda geografi än resterande landet. Sverige är känt för att ha olika vegetationer från Norr till Söder men just Öland erbjuder helt nya stenformationer och långa sandstränder men också en rik historia. Här är det alltså perfekt att ta en cykelsemester och utforska ön på ett annorlunda sätt.

Väg ner till stranden på ÖlandTa cykeln till Öland

Turismen på ön har många gånger mött ett stort tryck på att hyra cyklar och liknande, därför är det inte svårt att ta sig till ett cykelgarage och hyra en cykel. Som tur är finns det även förslag på ställen som man kan ta sin cykel till, exempelvis kan man följa cykelleden Ölandsleden, det är en 40 mil lång cykelled som tar en runt och överallt på ön. Alla leder är skyltade eller utmärkta på kartan och gör det enkelt att välja väg att ta runt och utforska alla delar.

Man måste inte heller hyra cykel utan här är det lätt att ta med sig egna cyklar med hjälp av cykelfärjan som går från Kalmar. Självfallet är det långt ifrån alla som orkar cykla till Öland men alternativet finns och allt görs för att underlätta cyklande. Kolla upp alla bra restauranger som ligger på ön och bestäm rutten utifrån det ni vill se, exempelvis Karums alvar eller Borgholms slott. Allt finns samlat och visar med nålar vart allt finns och vad man helst bör uppleva, alla fornnordiska stenar och gravfält är ett klar måste.